Arbetarna vid Ljusne-Woxnas sågverk i Ljusne var tvungna att hålla sina möten utomhus eftersom företagets ägare greve Walther von Hallwyl inte tyckte om fackföreningar. Den 18 juli 1905 var måttet rågat. I samband med att den socialdemokratiska ungdomsklubbens nya fana skulle firas skickade man ett telegram till hjältekonungen Oskar II. Man tackade regenten för den fredliga upplösningen av unionen med Norge, men nämnde också att arbetarna tvingas samlas på landsvägen:
”Eders Majestät!
1500 fattiga arbetare från Ljusne och Ala, i brist på annan plats samlade till
fest å allmänna landsvägen, sända Eders Majestät och regeringen en hjärtlig
hälsning och ett innerligt tack för ådagalagd vishet och fredskärlek. Minnet av
densamma skall sent gå ur folkets minne. Leve konungen!
Å mötets vägnar:
C J Lindahl Aug.
Gillberg”
Enligt vad som berättas i Ljusne ska kungen ha bannat greven för att de anställda tvingas mötas utomhus i ur och skur. Det hjälpte inte arbetarna. Sex av dem avskedades av von Hallwyl som straff för telegrammet. Två år senare blev alla av med jobbet när sågverket lades ned.
Fyrtio år efter telegrammet reste Socialdemokratiska ungdomsförbundet en minnessten på allmänningen Fejan, där mötet hölls (kartkoordinater 61.20758, 17.10220). Walther von Hallwyls namn lever vidare med familjens hem i Stockholm som sedan 1938 är ett museum.
Besök även Söderhamn och korsningen mellan landningsbana och järnväg.